Wil je een webshop beginnen? Uiteraard begint het hele avontuur met het aan te bieden product. Wil je een nieuwe webshop beginnen of een webshop overnemen? Allemaal vragen die boven komen als je een start maakt met je online plannen. Een webshop beginnen kan iedereen. De truck is om het goed voorbereid te doen. Gun jezelf een goede start en lees dit artikel.

Webwinkel overnemen

Op websites als deze kun je kiezen uit een mooi aanbod van webshops. Je moet eigenlijk een webshop beginnen met een product waar je interesse echt naar uit gaat. Je kunt een webshop beginnen met een product waar je niet veel mee hebt, maar het runnen van een goede webshop vergt veel tijd en ik weet uit ervaring dat dat alleen mogelijk is als je betrokken bent bij wat je verkoopt. Bij het overnemen van een webshop is het zaak goed te kijken wat er bij de overname geleverd wordt. Houdt hierbij rekening met zaken als voorraad, verpakkingsmateriaal, eventuele afspraken met koeriers of bezorgdiensten. Op administratief / financieel gebied moet je ervoor zorgen dat je inzage krijgt in de omzetcijfers van de webshop. Ook is het zaak rekening te houden met de vaste kosten van de webshop. Wat is de prijs van de hosting? Met welk CMS systeem wordt er gewerkt? Zijn er aan dit CMS systeem licentie kosten verbonden? Tevens moet u vragen naar eventuele klanten bestanden in de vorm van nieuwsbrief abonnees en klanten die in het verleden besteld hebben. Zorg ervoor dat je al deze gegevens overgedragen krijgt bij een eventuele koop en leg dit zwart op wit vast.

Webshop zelf maken

Een webshop beginnen kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door je webshop zelf te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je kiezen voor een bedrijf die kant en klare webshops verkoopt tegen een vast maandbedrag. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • starteenwinkel.nl
 • 123webshop.nl
 • mijnwebwinkel.nl
 • gratiswebshopbeginnen.nl
 • seoshop.nl

En zo kan ik eindeloos doorgaan. Voordeel van kant en klare webshops is dat je binnen enkele uren een webshop hebt staan en aan de slag kunt. Nadelen zijn dat er vaak ongewenste reclame op de site te zien is, Mogelijkheden op termijn niet toereikend zijn, beperking qua vormgeving en lay-out en hoge kosten. Zelf ben ik voorstander van het bouwen van je eigen shop in een open source omgeving. Open source wil zeggen dat het gratis is en wordt onderhouden door de gebruikers zelf. Zelf werk ik met WordPress. Een van de meest gebruikte gratis CMS systemen van dit moment.

Domeinnaam

Een webshop beginnen begint bij het kiezen van de perfecte domeinnaam. Een goed voorbeeld is deze website. Ik wil gevonden worden door mensen die een webshop beginnen. Het liefst maken ze een vliegende start door een webshop over te nemen die al draait. Wat is er in mijn geval mooier dan de domeinnaam: www.webwinkel-te-koop.nl. Alleen door de domeinnaam heb ik al grotere kansen op een goede vindbaarheid in zoekmachines als Google. Bedenk voor uzelf wat uw bezoeker intikt bij de zoektocht naar het product dat ze online willen bestellen. Verkoop je verjaardagskaarten? Grote kans dat je bezoeker zoektermen gebruikt als; Verjaardagskaart online versturen. Kijk in dit geval eens of de domeinnaam www.verjaardagskaartonlineversturen.nl nog vrij is? Ik weet, het is een lange url, maar je kunt hem puur technisch gebruiken. Bouw je webshop op deze url en bedenk vervolgens een pakkende bedrijfnaam als fancycard 🙂 link de naam fancycard.nl door naar www.verjaardagskaartonlineversturen.nl.

Op deze manier zal je webshop perfect vindbaar zijn in Google en kun je op je visitekaartje en in social media een bling bling naam gebruiken. De domeinnaam is 1 van de belangrijkste factoren voor een goede start. Een handige tip is om de zoekwoordentool van Google Adwords te gebruiken. Hier kun je de belangrijkste zoekwoorden voor jouw handel checken. Je ziet hoevaak er maandelijks op wordt gezocht en of er veel concurrentie is. Voor voordelige en betrouwbare hosting bedrijven zou ik je persoonlijk www.robohost.nl of www.mijndomein.nl adviseren.

WordPress

Na het kiezen van de juiste domeinnaam en het zoeken van een host kun je aan de slag. Bestel hosting en installeer WordPress. De meeste hostingbedrijven hebben een installer waarmee je WordPress in een handomdraai installeert. Zo niet dan moet dit via de FTP. Downloaden van de meest recente Nederlandse versie van WordPress kan.

Installeren van WordPress via FTP wordt hier uitgelegd. Neem je tijd om dit te doen.

Eenmaal geinstalleerd kun je inloggen via www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Download onder plugins de plugin Woocommerce. Woocommere is de basis van je webshop. Vervolgens kun je een google zoektocht houden naar Gratis of betaalde Woocommerce Themes. Dit zijn thema’s voor je webshop die perfect werken met de Woocommerce plugin.

WordPress Plugins

Het mooie van wordpress is dat je duizenden plugins gratis en voor niets kunt downloaden. Contactformulieren, seo plugins, advertentie plugins, google analytics plugins en noem maar op. Hieronder heb ik een paar voor je op een rij gezet waar je eigenlijk niet zonder kunt.

 • Contact Form 7  Een webshop beginnen met veilige contactformulieren (inclusief Recaptcha) kan met Contact form 7.
 • WordPress SEO Een webshop beginnen met goede vindbaarheid doe je met deze plugin.
 • Woocommerce Een webshop beginnen start met deze plugin.
 • Easy wordpress Google Analytics Een webshop beginnen en vanaf dag 1 de bezoekersaantallen en het gedrag peilen.

Dit is een goede start wat betreft basis plugins. Veiligheid en dergelijke komt veder op op deze pagina en ook daarin zal ik de beste plugins noemen.

Betaalmogelijkheden.

Een goede webshop beginnen doe je door direct zoveel mogelijk betaalmogelijkheden te bieden in je webshop. Hoe meer betaalmogelijkheden, hoe groter de kans dat je klant niet afhaakt tijdens het betaalproces omdat de klant niet kan betalen met de mogelijkheden die je hem biedt.

Hierbij de meest voorkomende betaalmogelijkheden.

IDEAL
is een online betaalmiddel, waarmee consumenten kunnen betalen via hun eigen bank.

 • Sinds de introductie in 2005 zijn er meer dan 500 miljoen betalingen met iDEAL gedaan.
 • Bij meer dan 100.000 webshops en andere organisaties kan met iDEAL worden afgerekend.
 • iDEAL wordt al jaren gekozen in de top 10 van sterke en onmisbare merken.
 • 60% van de consumenten betaalde voor zijn laatste online aankoop met iDEAL.

iDEAL is geen centraal elektronisch betaalsysteem maar een verzameling technische afspraken tussen banken en transactieverwerkers. iDEAL is op grond van deze technische afspraken naadloos geĂŻntegreerd in het internetbankieren van de banken.

Webshop beginnen

Webshop beginnen met Ideal


Paypal
Reken af met afrekenen…!
Snel, veilig online betalen? PayPal maakt het mogelijk: geen gedoe met keer op keer creditcardnummers of adresgegevens invullen, u betaalt met uw e-mail adres en wachtwoord.

Webshop beginnen


Per bank
Biedt de mogelijkheid om per bank over te schrijven.

Webshop beginnen

Webshop beginnen met vooruitbetaling


Rembours
Een rembourszending of verrekenzending is het bezorgen van een postpakket waarbij op het bezorgadres een bedrag (meestal de kosten van het pakket plus de rembourskosten voor het postbedrijf) contant betaald dient te worden aan het postbedrijf.

Zodra het bedrag is betaald, is het bezorgde object eigendom van de ontvanger. De posterijen zorgen er daarna voor dat het bedrag (verminderd met rembourskosten) aan de verzender wordt uitbetaald.

Voordeel van rembours is dat de verzender zeker is van betaling. Ook voor de ontvanger is er enige zekerheid: hij betaalt pas als hij de postzending ziet.

Webshop beginnen

Webshop beginnen met de mogelijkheid tot rembours

Bijvoorbeeld Mollie, Sisow of uiteraard Ideal via je eigen bank.

Webshop beginnen? Denk aan je vindbaarheid in de zoekmachines (SEO)

Voor goede zoekmachine optimalisatie (SEO) adviseer ik de plugin van joost de valk wordpress SEO. Iedereen kan een webshop beginnen, maar het hele verhaal valt of staat met veel bezoek die ook nog eens veel koopt. De wordpress seo plugin loodst je door het hele proces heen als pagina seo titels, meta desription en je Focus Keyword per bericht of pagina. Na het publiceren van je pagina , bericht of product geeft de plugin aan of de optimalisatie oke is of niet. Tevens geeft de plugin tips hoe de pagina beter geoptimaliseerd kan worden.

 

Comments are closed.